Project “Regional Creative Hubs” 2019/202

Dugogodišnja aktivistica Edisa Demić je u oktobru 2019 godine uspješno  završila Akademiju umjetničkog aktivizma koja je bila organizirana I realizirana uz podršku Fonda otvorenog društva, C4AA-Centar za umjetnički aktivizam, Centar za suvremenu umjetnost u Sarajevu.

Akademija je dio projekta  „”Regional Creative Hubs” cilj Akademije je da se  iskoriste  moći umjetnosti i kulture za poticanje građanske akcije protiv korupcije. Cilj projekta nije samo davanje znanja, već osnaživanje umjetnika, aktivista da budu učinkovitiji u svojim naporima da utječu na angažman ljudi po pitanjima korupcije.

Koristeći niz suvremenih i povijesnih primjera organiziranja i aktivizma iz cijelog svijeta, sudionici su proučavali različite načine na koje se kulturno stvaralaštvo koristilo za podizanje svijesti, izgradnju organizacija, utjecaj na zakonodavstvo i izradu politike. Odabrani sudionici istraživat će ideje od teorije kulture preko kognitivne znanosti do socijalnog marketinga. Uz to, sudionici su  naučili  primijeniti ove ideje kroz niz praktičnih vježbi osmišljenih kako bi otključali svoju maštu iz zatvora mogućeg – a zatim shvatiti kako nemoguće učiniti novim strategijama i taktikama.

Jedna takva ideja u okviru projekta Project “Regional Creative Hubs” 2019/2020 implementirana je u Mostaru.

Glavni cilj ovog projekta bio je informirati javnost o uzrocima, manifestacijama i posljedicama korupcije, kao i postojećim mehanizmima za prijavljivanje korupcije u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt sastoji se od nekoliko akcija koje su se provodile u Mostaru. Jedan od njih održavanja više predavanja za mlade studente dramskih i likovnih sekcija i muzičke sekcije.

Tijekom predavanja učesnici su  dobili  informacije o važnosti borbe protiv korupcije, a stručnjaci su ih informirali o značaju ličnog doprinosa u borbi protiv korupcije. Student koji većinu njih pohađa sa UW koledža u Mostaru odlučuje završnu akciju nazvati “Ujedinjeni u korupciji”. Sarkazam je bio sastavni dio kampanje.

Svi su učenici sudjelovali u završnoj akciji pripremajući predstavu, crtež ili traku kako bi je prikazali na zajedničkom događaju koji će se održati na španskom trgu. Studenti su izradili originalne naljepnice, plakate, kreirali transparente, papire za crtanje i kreirali scenarij na osnovu kojeg su djelovali pred prolaznicima, kao i pred pozvanom publikom.

Mladi su poslali poruku o važnosti borbe protiv korupcije i svojim ličnim doprinosom pokazali borbu protiv korupcije.

Finalna predstava obuhvatila je nekoliko zanimljivih predstava, na konopcima je postavljena odjeća koja predstavlja različite profesije, segment života, poput sporta, obrazovanja, tužilaštva, zdravstva, ispred krpa bile su kutije s otvorenim prostorom za ostavljanje poruke građanima, postavljene su četiri kutije, zajedno s kovertama i papirom, u koje je građani stavljali svoje prijedloge, iskustva sa korupcijom, kao i moguća rješenja.

Edisa planira nastaviti aktivizam na ovom polju jer smatram da odgovornost pojedinca je u velikoj mjeri važna kada je u pitanju borba rotiv brojnih pošasti kao sto je korupcija u društvu.

 

Prevedi »