NAŠI PROJEKTI

Udruženje za edukaciju i razvoj "Dignitet" počinje sa realizacijom projekta pod nazivom "Odgovorno roditeljstvo, sretno djetinjstvo" podržano od strane Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite HNK.

Project "Regional Creative Hubs" 2019/2020

Glavni cilj ovog projekta bio je informirati javnost o uzrocima, manifestacijama i posljedicama korupcije, kao i postojećim mehanizmima za prijavljivanje korupcije u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt sastoji se od nekoliko akcija koje su se provodile u Mostaru. Jedan od njih održava tri predavanja za mlade studente dramskih i likovnih sekcija i muzičke sekcije. 

Tokom predavanja dobili su informacije o važnosti borbe protiv korupcije, a stručnjaci su ih informisali o značaju ličnog doprinosa u borbi protiv korupcije. Student koji većinu njih pohađa sa UW koledža u Mostaru odlučuje završnu akciju nazvati “Ujedinjeni u korupciji”. 

Svi su učenici učestvovali u završnoj akciji pripremajući predstavu, crtež ili traku kako bi je prikazali na zajedničkom događaju koji će se održati na španskom trgu. Studenti su izradili originalne naljepnice, plakate, kreirali transparente, papire za crtanje i kreirali scenarij na osnovu kojeg su djelovali pred prolaznicima, kao i pred pozvanom publikom. 

Mladi su poslali poruku o važnosti borbe protiv korupcije i svojim ličnim doprinosom pokazali borbu protiv korupcije. U ranije spomenutom zajedničkom događaju, od prolaznika će se tražiti da podijele svoje iskustvo s korupcijom i daju sugestije koje su najviše efikasni načini borbe protiv korupcije. 

Finalna predstava obuhvatila je nekoliko zanimljivih predstava, na konopcima je postavljena odjeća koja predstavlja različite profesije, segment života, poput sporta, obrazovanja, tužilaštva, zdravstva, ispred krpa bile su kutije s otvorenim prostorom za ostavljanje poruke građanima.

 

Na španskom trgu postavljene su četiri kutije, zajedno s kovertama i papirom, u koje je publika stavljala svoje prijedloge, nalaze ili udruženja o korupciji, kao i moguća rješenja. Studenti su dobili poklone, a nakon završetka koronavirusa dobit će zahvalnice, a mi ćemo proslaviti uspješan završetak projekta.

 

Prevedi »