Projekat “Žene u fokusu radnih prava”

MjestoBiH
ParticipantiŽene
PodrškaUdruženje Dignitet
Tags, ,

Projekat "Žene u fokusu radnih prava"

Projekat “Žene u fokusu radnih prava” realiziran je s ciljem jačanja svijesti o ljudskim pravima žena, posebno u kontekstu radnih odnosa, te osnaživanja žena da uspješno balansiraju između karijere i majčinstva. Tokom trajanja projekta, javnost je informisana o ciljevima i aktivnostima putem različitih medija, uključujući web stranice i društvene mreže.

Jedna od ključnih aktivnosti bila je kampanja podizanja svijesti, koja je uključivala objavljivanje tri stručna članka o pravima žena iz radnih odnosa, povezanosti kršenja tih prava s kršenjem osnovnih ljudskih prava, te o zaštiti trudnica na radnom mjestu. Članci su objavljeni na web stranici Udruženja u julu 2024. godine.

Kroz projekat su organizovane četiri edukativne radionice koje su obuhvatile različite aspekte radnih prava žena, balansiranje karijere i majčinstva, te očuvanje mentalnog zdravlja u radnom okruženju. Ukupno 46 žena je prisustvovalo radionicama, a evaluacije su pokazale visoku korisnost ovih edukativnih sesija.

Povodom Međunarodnog praznika rada, organizovana je šetnja kroz Mostar, uz podjelu crvenih karanfila, čime je naglašena važnost radničkih prava. Također, održane su i dvije online radionice na teme zaštite radnih prava i mjera protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Projekat je privukao pažnju javnosti i političkih aktera, a kroz sastanak s članovima Federalnog Parlamenta otvorena je diskusija o usklađivanju pravilnika sa standardima Svjetske zdravstvene organizacije. Kroz sve aktivnosti projekta, potvrđena je važnost tema koje se odnose na radna prava žena i njihovu ravnopravnost na tržištu rada.

Neke od provedenih aktivnosti su: 

Dvije online edukacije su održane u mjesecu maju:

Prva online edukacija, 07.05.2024., putem digitalne platforme. Predavačica na radionici je bila Sutkinja Općinskog Suda u Sarajevu Belma Čano-Sejfović koja je radila na temu “Mehanizmi putem kojih se može ostvariti zaštita prava iz radnih odnosa”.[1] Ukupan broj učesnika koji su prisustvovali radionici jeste:19.

Druga online radionice održana je  14.05.2024., putem Google meet/digitalne platforme. Predavačica na radionici je bila Sutkinja Osnovnog Suda u Banja Luci Nives Četojević, koja je realizirala radionicu na temu “Koje mjere preduzeti protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu[2]

Voditeljica radionice, obradila je ključne teme vezane za normativni okvir, osnovne pojmove i elemente seksualnog uznemiravanja, ulogu poslodavca u prevenciji, te zaštitu od uznemiravanja. Učesnici su se upoznali sa zakonima koji regulišu ravnopravnost spolova i zaštitu od uznemiravanja. Diskusija je uključivala neformalne i formalne načine zaštite od seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu. Radionica je završena evaluacijom i zaključcima, pri čemu su učesnici izrazili visok nivo zadovoljstva sadržajem i organizacijom radionice, te istaknuli važnost daljnje edukacije i podizanja svijesti o ovoj temi.

O temi i projektu objavljen je članak na stranici www.diskriminacija.ba

Online radionica o preduzimanju mjera protiv seksualnog uznemiravanja na poslu | Diskriminacija.ba

Povodom Međunarodnog dana žena objavljen je članak Međunarodni dan žena prava prilika za promicanje stvarne ravnopravnosti žena (federalna.ba) sa ciljem predstavljanja izazova sa kojim se susreću žene u BiH.

[1] Održana edukacija: Mehanizmi zaštite prava iz radnih odnosa – Dignitet

[2] Online predavanje: Koje mjere preduzeti protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu – Dignitet

Video spot sa reakcijama žena tokom obilježavanja Međunarodnog praznika rada kroz podjelu ruža sa motivirajućum porukama građankama grada Mostara