Projekt “Trag omladinskog aktivizma”

MjestoGrad Mostar
ParticipantiRoditelji/ staratelji, djeca i mladi.
PodrškaUdruženje Dignitet
Tags,

Projekt “Trag omladinskog aktivizma”

Projekt “Trag omladinskog aktivizma” je uspješno realiziran s nizom aktivnosti koje su imale pozitivan utjecaj na ciljnu skupinu i širu zajednicu. Početne aktivnosti obuhvatile su izradu najavnog postera, postera za radionice te promotivnog video spota koji je predstavio implementirane aktivnosti. Kontinuirano izvještavanje javnosti o implementaciji projekta također je bilo ključno, prateći početak i tijek projekta, izvještavano je putem objava na svim društvenim mrežama Udruženja.

Održane su četiri radionice za sudionike u dobi od 15 do 30 godina, što je direktno utjecalo na ostvarivanje cilja kvalitetnijeg korištenja slobodnog vremena mladih. Obilježavanje 16 dana aktivizma dodatno je obogatilo projekt kroz organizaciju dva događaja – radionica o rodno zasnovanom nasilju za 100 mladih te radionica za studente psihologije i sociologije o rodnoj ravnopravnosti. Unatoč početnom kašnjenju u implementaciji zbog administrativnih poteškoća, projekt je uspješno realiziran i privukao je aktivno sudjelovanje zajednice. Što se tiče rezultata, projekt je ostvario sudjelovanje i angažman mladih različitih dobnih skupina, povećavajući svijest o važnim temama poput rodne ravnopravnosti, rodno zasnovanog nasilja, kao i briga o sebi. Praćenje aktivnosti putem društvenih mreža i objavljivanje rezultata radionica dodatno je proširilo utjecaj projekta, potičući dijalog i podršku ciljevima projekta.

Ukupan broj korisnika kroz projektne aktivnosti jeste 147 učesnika. Provedba projekta utjecala je na korisnike i širu zajednicu, ističući se po pozitivnim promjenama koje su se manifestirale na različite skupine. Projekt je imao poseban utjecaj na žene i djevojčice, pružajući im prilike za aktivno sudjelovanje i osnaživanje. Radionice o ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti te radionica “Zauzmi se za sebe” posebno su doprinijele podizanju svijesti o važnosti ženskih pitanja i potaknule diskusije o jednakosti spolova. Projekt je također imao značajan utjecaj na dječake i djevojčice, pružajući im mogućnost odabira tema radionica prema vlastitim interesima. Ovo je potaknulo raznolikost interesa i aktivno uključivanje oba spola u edukativne procese. Obilježavanje 16 dana aktivizma s fokusom na rodno zasnovano nasilje dodatno je povećalo svijest među mladima o važnosti promicanja sigurnog okruženja za oba spola.

Aktivnosti provedene u sklopu projekta su doprinijele ostvarivanju cilja kvalitetnijeg korištenja slobodnog vremena među korisnicima. Kroz radionice o ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti te edukaciju o važnosti samostalnosti i osobnog izražavanja, korisnici, bez obzira na spol ili dob, stekli su nove vještine, znanja i samopouzdanje. Ova iskustva potaknula su ih da aktivno razmišljaju o svojim interesima i životnim ciljevima, čime su kvalitetno ispunjavali svoje slobodno vrijeme. Dodatno, sloboda odabira tema radionica omogućila je dječacima i djevojčicama da participiraju u aktivnostima koje ih zaista zanimaju, potičući time raznolikost interesa i unapređujući njihovo svakodnevno iskustvo slobodnog vremena. Ukratko, provedba projekta potaknula je korisnike da aktivno sudjeluju u raznolikim i obogaćujućim aktivnostima, što je rezultiralo kvalitetnijim iskustvom slobodnog vremena. Stečena znanja i vještine pridonijela su ne samo osobnom razvoju pojedinaca već i izgradnji zajednice koja cijeni i potiče kvalitetno iskorištavanje slobodnog vremena kao ključnog elementa zadovoljstva i dobrobiti.

Projekat  podržan od Federalnog  ministarstvo kulture i sporta.