Radionica u Sarajevu u saradnji sa Udruženjem za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost “Progres”

Udruženje “Dignitet” i Udruženje “JaBiHEU”, u saradnji sa Udruženjem za psiho-socijalnu podršku i bolju budućnost “Progres”, uspješno su realizovali radionicu posvećenu ključnim temama ženskih ljudskih prava i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Radionica, koja je dio projekta “Unaprjeđenje pravne i društvene matrice radi prevencije femicida i rodno zasnovanog nasilja u BiH,” održana je 27. septembra 2024. godine u prostorijama Udruženja “Progres” u Sarajevu.

Na radionici je prisustvovalo 14 učesnica koje su pokazale veliku zainteresiranost za obrađene teme. Događaj je omogućio mnogo prostora za otvorenu diskusiju i razmjenu iskustava. Učesnice su u evaluaciji izrazile visoko zadovoljstvo načinom na koji je radionica provedena te su ocijenile radionicu kao fantastičnu, ističući njenu važnost i uticaj.

Kroz teme o patrijarhatu, femicidu, osnaživanju žena i sistemu (ne)zaštite žena, voditeljice radionice, Iris Dugalić i Gorana Mlinarević, potaknule su aktivan angažman učesnica i omogućile im da steknu praktične vještine za prevenciju nasilja. Edukacija je naglasila femicid kao najekstremniji oblik rodno zasnovanog nasilja i ukazala na potrebne korake u borbi protiv ove društvene pojave.

Zahvaljujemo se Udruženju “Progres” na odličnoj saradnji u organizaciji radionice, čime su doprinijeli uspjehu ovog događaja. Radionica je još jednom potvrdila važnost zajedničkog djelovanja u cilju prevencije i suzbijanja rodno zasnovanog nasilja.

Projekat je finansijski podržan od strane Europske unije.

Related Posts