Međunarodni dan mira: Građani Mostara podržali peticiju za Zavod za besplatnu pravnu pomoć!

Na stotine građana Hercegovačko-neretvanskog kantona i šire iskazalo je svoju podršku peticiji koja traži da Zavod za besplatnu pravnu pomoć Mostar konačno počne s radom! 
Udruženje Dignitet, u saradnji s Nansen dijalog centrom Mostar i Udruženjem Žena BiH, organizovalo je 20. i 21. septembra javno potpisivanje peticije u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mira. Peticija je potpisana na dvije lokacije – Narodno pozorište Mostar i Španski trg, gdje su građani dali glas za pravdu i pristup besplatnoj pravnoj pomoći za one kojima je to najpotrebnije.
 Zašto je ovo važno?
Još 2013. godine usvojen je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći HNK, a Grad Mostar obezbijedio je prostor za rad Zavoda. Međutim, Zavod nikada nije počeo s radom zbog političkih nesuglasica oko imenovanja rukovodstva, iako su sredstva redovno izdvajana iz kantonalnog budžeta. Građani HNK, posebno marginalizirane grupe poput žrtava nasilja, invalida, nezaposlenih i samohranih roditelja, već godinama čekaju da ostvaruju svoja zakonska prava.
Cilj naše kampanje “Pravo na pravnu pomoć – Mostar” je jednostavan: Osigurati da Zavod konačno počne s radom, jer pravo na pravnu pomoć mora biti dostupno svima, a ne samo na papiru.
Hvala svim građanima koji su potpisali peticiju i pokazali da zajedničkim snagama možemo napraviti promjenu.
Nastavljamo dalje – nećemo stati dok Zavod ne bude u funkciji!
Kampanju “Pravo na pravnu pomoć Mostar” provodi Udruženje Dignitet sa partnerima Nansen Dialogue Centre Mostar i Udruženje “Žena BiH” Mostar, a dio je projekta PRAGG – Proaktivni građani i građanke

Related Posts