Radionica za osnaživanje žena u Širokom Brijegu: Zajednički koraci prema boljoj budućnosti

Dana 19. septembra 2024. godine, u prostorijama Narodne knjižnice u Širokom Brijegu, održana je radionica posvećena ženama, u organizaciji Udruženja Dignitet i Udruženja JaBIHEU, u saradnji sa neformalnom grupom žena iz Širokog Brijega. Ova radionica bila je značajna prilika za okupljanje žena iz zajednice, sa ciljem jačanja svijesti o važnim društvenim temama kao što su feminizam, femicid, te prepoznavanje i prevencija nasilja. Radionicu su vodile Edisa Demić, sociolog, i Iris Dugalić, psiholog, koje su kroz interaktivne pristupe pružile učesnicama alate za bolje razumijevanje problema rodno zasnovanog nasilja.

Teme koje su obrađene tokom radionice, poput femicida kao najekstremnijeg oblika rodno zasnovanog nasilja, te praktičnih vještina za prepoznavanje i prijavljivanje nasilja, bile su od izuzetne važnosti za sve prisutne. Diskusija o feminizmu i ženskom aktivizmu podstakla je učesnice da se osnaže i aktivno uključe u borbu za svoja prava. Evaluacijske izjave učesnica ističu kako su se osjećale ohrabreno i motivisano da se angažuju u svojim zajednicama na sprječavanju nasilja i zaštiti žena.

Ovako organizirane aktivnosti imaju ključnu ulogu u izgradnji svjesnih i otpornijih zajednica u Bosni i Hercegovini. Široki Brijeg, kao jedna od manjih sredina, često nema dovoljno prilika za ovakve razgovore, zbog čega je ova radionica dočekana s velikim interesovanjem.

Iz evaluacije izdvajamo:

“Današnja edukacije mi je bila iznimno korisna, zadovoljna sam temom i načinom prezentacije, drago mi je da smo imali priliku pričati o femicidu u mom gradu. Kao zastupnici u Skupštini ŽŽH dobila sam informacije kojima se mogu snažnije zalagati za zaštitu žena i muškaraca. Hvala na svemu i nadam se skorijem opet zajedničkom radu.” Antonija B., Široki Brijeg

Edukacija i osnaživanje žena nisu samo lična postignuća, već i kolektivni koraci ka stvaranju sigurnijeg i pravednijeg društva. Učesnice radionice iz Širokog Brijega jasno su pokazale da postoji potreba za kontinuiranim radom na prevenciji nasilja i podizanju svijesti o ovoj važnoj temi.

Ova radionica nije bila samo prilika za učenje, već i za povezivanje žena, jačanje solidarnosti i međusobne podrške.Projekat finansira Europska unija.

Related Posts